Uitstap 14 september 2023 - Koninklijke Kring Mars & Mercurius Antwerpen

Beste Vrienden,

Op 14 september 2023 organiseerde onze Club een uitstap in Zeeland, meer bepaald in Walcheren, om de plaatsten te bezoeken waar gevechten plaatsgevonden hebben in de herfst van 1944 om de streek te bevrijden van de Nazitirannie. Deze gevechten zijn in het algemeen minder bekend dan de andere plaatsen, doch hebben de gevechten een cruciale rol gespeeld om de Bevrijding van Scheldemonding. ‘De Slag om de Schelde’ wordt wel gekenmerkt als een ‘vergeten’ slag. Daarom, zonder de belangrijke rol die de Geallieerde gespeeld hebben, zou de oorlog een andere wending kunnen gekregen hebben. Het speelde een enorme rol voor het vervolg van de oorlog. Deze streek is zwaar getroffen geweest en heeft bijgevolg een zwaar tol betaald.
Dankzij Eric Rombouts, onze lid en grote kenner van die periode, werd al de nodige uitleg met brio verschaft. Hartelijk dank, Eric!
Namens onze Club heeft onze Voorzitter, Paul Verzele, een krans neergelegd aan het monument ter nagedachtenis van de Belgen die deelgenomen hebben aan de gevechten. Het monument bevindt zich in Domburg vlak voor de Noordzee.
Na een boeiende en rijkgevulde dag, zijn 25 tevreden deelnemers huiswaarts gekeerd.